HTML

Rákos Frodó - rákügyi bejegyzések

38 évesen hasnyálmirigy rák. Kicsit kikupált. A környezetem azóta kérdez, talán így többet tudok megosztani.

Friss topikok

Címkék

Mi a rák? Gyűjtőnév. Sokféleségük sokkol.

2014.01.27. 08:00 Kátai Gábor

Érszűkülete van, szívbillyentyű problémája, aortaszűkülete, infarktusa, strókja, stb, mondjuk, és nem mondjuk, hogy szív- és érrendszeri betegsége. Mert az a gyűjtőfogalom, és szinte semmit nem tudunk meg a fogalom önmagában való használatából.

Ez a helyezt a rákkal is. Az, hogy rákos, alig jelent valamit önmagában, a lehetséges gyógyulásra, az életkilátásaira pedig semmilyen módon nem lehet következtetni belőle.

Az egyik rákfajtából 50%-kal gyógyulnak az emberek (A gyógyulást úgy mondják pontosan, hogy ötéves túlélés. Eddig mérik, utána akkora az élet általános egyéb kockázata, hogy már nem érdemes.), a másikból 1%-kal. Prosztatarákból, ha korán felismerik és jól kezelik, 100%-os arányban lehet felépülni, ha már van áttét, akkor a kezelés ambíciója szintentartó (palliatív) lehet, nem pedig gyógyitó (kuratív), bár a gyógyulás sohasem kizárt. Ez a rákfajta speciel olyan, hogy nem nagyon tudják mitől van, így megelőzni sem nagyon lehet életmódváltoztatással, egyebekkel, csak szűréssel. (40 éves kortól minden felelős férfinak kötelező a proszit vizsgálat! Is.)

(kép: melanomablog.hu)

Nincsen rák génmódosulás nélkül. A ráknak konkrétan az a lényege. Olyan mint az evolúció, csak egy egészen furcsa irányba. A rákok 95%-át 27 gén hibája okozza. Ha van megfelelő minta, akkor pontosan meg lehet mondani, hogy melyik az a génmutáció, amely pontosan azt a betegséget okozza. Ha ez megvan, akkor lehet pontosan arra az elváltozásra kezelést adni. Ez a személyre szabott gyógyászat lényege, amely most még terjedőfélben, de robbanás előtt áll. Részletesen erről majd a kemoterápia bejegyzésben fogok írni, de alapvetően arról van szó, hogy nem a test minden sejtjének minden osztódó mechanizmusát támadja meg a terápia, pusztítva mindent, ami gyorsan szaporodik - élen a ráksejtekkel, de a szervezet minden más sejtjével - hanem csak a megváltozott géneket tartalmazó sejteket, azokat is csak a szükséges mértékben „lereszelve”.

Na de ki az első? Ki volt először, és az mit csinált, hogy a rákból, rákok lettek? Nekem úgy magyarázta Árpi Richárd, hogy képzeljek el egy sejtet, mint egy gyümölcsöt. A sejtmagból (mag) indul egy információ arról, hogy éppen szaporodni kell, vagy nyugton maradni. Normál sejt esetében mindenki betartja a sejtmag (a főnök) utasítását, mint a fülbesugdosós játéknál azt adja tovább, amit hallott, nem figuráz. Nem normális esetben, a sejt egyik része gondol egy nagyot, és teljesen mindegy mi volt az eredeti utasítás, azt adja tovább: osztódni teljes gázzal! Egy darabig a sejt egyéb mechanizmusai ezt ellensúlyozzák, de aztán elfüstöl a fék, a kézifék, nem segít a motorfék, hanem osztódás lesz cefetül, tumor, dudor, duzzanat.

Tapasztalt orvosaim szerint egyébként a rák szokott csinálni A) -féle dolgokat B) -féle dolgokat és ezen kívül minden olyat, amit álmában sem tud az ember elképzelni. Adaptív, innovatív, gyors.

A keleti (India, Kína, Tibet, stb.) orvoslás szerint rák akkor alakul ki, ha a meglévő testünkben nem tudjuk megvalósítani az előre eltervezett életprogramunkat ezért másik „testet” hozunk létre, és utolsó figyelmeztetést adunk le saját elménknek és testünknek. Attól függően árnyalódik a magyarázat, hogy a rák mely szerven alakul ki. E felfogás szerint a rák kialakulásáig hosszú út vezet, a belső hangok és iránymutatások elnyomása, a saját értéktelenség érzése, önvád, harag, a megbocsájtás képességének hiánya.

Személyesen: engem áttétes hasnyálmirigy-rákkal diagnosztizáltak. Bélelzáródás, feltáró műtét, nagy meglepetés. A családomban volt rák, emésztőszervi is (máj), biztos voltam benne, hogy 40 éves koromtól mintaapu leszek, aki évente beállít egy tiszta CT-vel + mindenfélével, amivel be lehet. Ha a mindset 35-re van állítva, most Nepálról blogolnék.

­****

Ha tévedek hívd fel a figyelmem, és javítom. Nem vagyok orvos, hanem tájékozódó beteg, aki azt vette észre, hogy ha beüt a rák, információ és segítség nélkül állnak betegek, hozzátartózók, ismerősök, barátok. Azért tematikus fejezetekbe rendezek, hogy gyorsan lehessen keresni, és az első éjszaka alatt (amikor úgy sem tudsz aludni), miniexpert legyél. A véleményem persze a véleményem, az nehezebben változik, de semmi sem lehetetlen.

Vigyázz, hogy hol tájékozódsz, a hülyeségtől kisülhet a szemed! További olvasásra:

http://rakgyogyitas.hu/

http://molekularis-diagnosztika.hu/

http://emedicine.medscape.com/

szűrés:

http://www.worcare.hu/

http://www.onkomplex.hu/

5 komment

Címkék: rák tumor rákbeteg mi a rák

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosfrodo.blog.hu/api/trackback/id/tr665781412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KisMárta 2014.01.27. 20:34:31

Gábor! Úgy tudom, hogy nem minden ráktípus génhiba eredménye. (Ahol viszont a családban előfordul a betegség, 50 % esély van a hibás gén örökléséra.)

Úgy tudom, hogy nem minden, a molekuláris vizsgálat által kimutatott génhibára van már célzott kezelés. A hagyományos kezelés (kemoterápia, sugárterápia, műtét) jelentős esélyt ad a betegnek a gyógyulásra, ill. az állapot rosszabbodásának megakadályozására. Nagyon sokfajta összetételű kemoterápiás gyógyszer van, ezek kombinációi, melyet már sok helyen személyre szabottan adnak. Igaz, ezek az egészséges, gyorsan szaporodó sejteket is elpusztítják, de azok regenerálódnak, s még mindig jobb, hatékonyabb, mint a "csodadoktorok" "csodaszerei", amelyeket "alternatív gyógymódok" címszó alatt reklámoznak és árulnak, s amelynek "köszönhetően" sok-sok kiszolgáltatott beteg elutasítja a hagyományos kezelést. Mire rájön, hogy becsapták, már késő. Ezért is örülök, hogy felhívtad a figyelmet arra, hogy nem mindegy, hol tájékozódik valaki. A hülyeség nem "észfüggő" (lsd. Jobs)

Várom a folytatást!

cseresznyemaghasadás 2014.02.05. 05:37:54

A szolid tumoroknak csak az egyik lényegük a gyors szaporodás, a másik, hogy a sejtek nem végzik rendesen a dolgukat (pl.: csontsejtek nem tartanak - patológiás törés lesz az eredménye; májsejtek nem szűrnek stb. stb.). De ez olyan mindegy is (bár elég lenne aká csak az egyiket kezelő feltalálmány).

Családi előzményben a Hyd (Deutériummentes) víz (preventa.hu) volt érdemes megfontolásra (most ment neki az index nagycikkben).

Gyerünk Frodó!

Delphy (törölt) 2014.02.09. 10:15:22

Szia Frodó!

Véleményed szerint nálad miért alakult így génhiba vagy inkább a keleti orvoslás szerinti dolgok miatt??

Delphy

Kátai Gábor 2014.02.16. 14:13:17

Mindegyik génmodosulás. Evolúció másképp :(
Minden 50%-nak tűnik, mert vagy Apa, vagy Anya - de nem persze, a biológia könyvnél a piros-sárga tulipán, domináns-recesszív allél szerint működik. Mobilról ügyetlen vagyok linkelni a netről.
@Delphy: a génmódosulás az génmódosulás. Hogy azt mi váltja ki, azon lehet lamentáln, de ahogy a Keresztapában mondja Corleone gyóntatásakor a leendő pápa: ha szenved a tudat, feljajdul a test.
Ez persze kevés lehet magyarázatként az állatok rákosodására, de egy jó önvizsgálati folyamathoz elég.

Delphy (törölt) 2014.02.16. 20:43:40

ha szenved a tudat, feljajdul a test?
Na igen pont erre akartam rákérdezni,akkor valami nálad is kihozta,talán ha a miért meg van akár le is győzheted! Nem jól gondolom??
Nagyon szorítok,hogy sikerüljön!szívből kívánom,hogy meg gyógyulj!!
süti beállítások módosítása