HTML

Rákos Frodó - rákügyi bejegyzések

38 évesen hasnyálmirigy rák. Kicsit kikupált. A környezetem azóta kérdez, talán így többet tudok megosztani.

Friss topikok

Címkék

Ember tervez, vérlelet végez, nincs itt semmi véltetlen

2014.03.01. 10:00 Kátai Gábor

Eldőlt, nem kellett műteni, dr. Schwab gasztroenteorológus (KPS, Kelen-kórház), a papákosi iskolát követve megvizsgált, majd makrogólum sót kért beszerezni, melyet J. az egészségügyi koordinátor (erről a szerepről még sok szó fog esni) még késő este beszerzett az egyetlen helyről Budapesten, ahol kapható volt. Gyomorszondán még éjjel 1,5 l le, és valóban, 12 óra elteltével két napig jött az eredmény. A gélszerűvé alakuló só kitisztította a teljes bélrendszert. Két napig enni viszont továbbra sem, mert a gyomorfal megszívta magát, ozmotikus helyzet változott mindent kihánytam volna. Így 11 nap telt el lényegében szilárd táplálék nélkül, a fele infúzióval.

Az űrhajós italokat sajnos így is kijöttek, pedig azok 300 kalóriát tudnak két deciliterben.

Néhány nap utàn kieszeltük, hogy fog ez menni otthon táplálásssal is, hiszen a javuláshoz a kulcs a nagyon alacsony fehérjeszint emelèse (albumin). Akkor csak intravénás albumin és Kabiven kell az otthon táplálási szakértő szolgálat felügyeletével, és akár indulhatok is. Azért vártunk négy napot, de hétfőn már otthon csókoltam a gyerekeket. Ez olyan gyorsra sikerült, hogy az otthontáplálás még napokra-hetekre, én viszont az ágyon napi 23 órában.

Aztán a melléktünet a hasi víz, amit viszont csapolni kell. Irány Bodoky prof a Szt. László járóbetegen! Mankó, kerekesszék, legjobb szándékú segítők és családtagok, de én mindenkivel morgok, marok, mert sehogy se jó, utazni meg végképp nem. 2l felülről, 2l oldalról, megkönnyebbülés, de még fontosabb az a leírhatatlan szeretet és nyugalom, ami az osztályból árad. Oda haza megyek. Meg is könnyeztem rendesen. Gyengén, de haza és a jutalom: oldalt fekvès, ami olyan jól esik, hogy egészséges ember fel nem foghatja.

Megjön az előző napi vérlelet. Szirénázás, ez nagyon rosszul nèz ki, haladéktalanul vissza kell menni a kórházba, mert infúziók nélkül nem is fog javulni :/ Még éjjel otthon, reggel autó, röfögök, mindenkit bántok, pedig nem tudom, hogy tudnám én jobban (Sehogy.).

Bodoky prof, nővérek, aztàn újra Szt. István Vértes főorvos osztàlya, ahol ismerős arcok, öröm, ès a már két hetet nyomott àgy vár. Csodálatosak itt is az orvosok és és a nővérek is. Csapat.

Most tehát újra itt, gyengén, szomorkásan, de jó kezekben, talán türelmesebben. Az anyagok folynak, a kemoterápia megint kimaradt, de most erre kell koncentrálni, hogy a következő kemokat kibírjam, és fel tudjam újítani a mogyorósbányai pincét, ahogy szeretném.

Talàn a tavasz már az enyém lesz, ezután a három nehèz téli hónap után, mert vár a Szimplakert, az Efott, a Kaposvári Egyetem, a család, és a kápolna a pincénél.

Sok tanulság van, talán leginkább az, amit több sorstársam és orvosom mondott: meg kell küzdeni a rákkal és a szövődményekkel is. Hàt itt küzdés van, ha eddig a fiatal EP-re hasonlítottam, akkor most az öreg Petri Györgyre, akkora.

Ne legyetek rákos áttétesek, mert nagyon nehéz gyógyítani, hanem inkább szorgalmasan járjatok szűrésre, mert az a kulcs az egèszséges élethez.

Frodó még jelentkezik, 10 pont amikor megtudod, hogy rákos vagy bejegyzéssel.

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rakosfrodo.blog.hu/api/trackback/id/tr165837955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Alfréd (törölt) 2014.03.01. 17:26:08

Szia Gábor!

Szörnyű olvasni az állapotodat ilyen fiatalon...
De amit jó hallani,ahogy a Szt.László járóbeteg rendelésről,már másodjára csupa jó dolgokat írsz.Hát kik dolgoznak ott angyalok?Nem minden kórházra ez a jellemző,nem mindenhol kedvesek a nővérek.
Mielőbbi javulást!

Üdv.:Alfréd

Fülöp Krisztina 2014.03.03. 00:02:07

Figyellek, Gábor, örülök, hogy végre írtál:-) Kevés nap van, hogy ne jutnál eszembe.
A Szt. László szerintem is jó. Nem tudom, hogy csinálják, de jó. Tavaly nyáron az akkor 5 és fél éves fiam került oda agyhártyagyulladással. Életem legnehezebb éjszakája volt, amikor nem tudtuk, mi lesz a vége. Nagyon sokat segítettek, nemcsak a gyógyulással, hanem a hozzáállásukkal is.
Ez akkor lett ez még feltűnőbb, amikor a kórházból kiengedvén őt, másnap egy másik - kevésbé jó - kórházban kötöttünk ki, mert egy vadbarom telibe talált bennünket a Váci úton. Mozgalmas egy hét volt.
Gábor, amíg morogsz, addig jó. Biztos visszamorog a család, ha kell. Ha meg nem, akkor majd utólag visszakapod, ne aggódj:-)

KisMárta 2014.03.05. 22:04:11

Gábor, drága! Ne morogj! Senki a környezetedben nem tehet arról, ami van. Ha a szereteteddel veszed körül családodat, barátaidat, ismerőseidet, neked is könnyebb. Szerintem. Próbáld ki. :)

Delphy 2014.03.07. 17:59:11

Szia Gábor!

Eltelt egy hét mióta írtál,most hogy vagy??Javult a leleted?Még mindig Kabiven és Albumin?Hascsapolás azóta is volt??
Ne add fel!! Jöjjön el az a pillanat, amikor már csak kontrollokra kell "haza" menned a László kh. járóbeteg rendelésre!

„Az erő nem a fizikai képességekből fakad. A legyőzhetetlen akarat a forrása.”

Legyen elég akaratod,hogy felállj így erőd is lesz hozzá...

Delphy

Delphy 2014.03.15. 16:39:45

Be kell végre látnunk,
hogy "egy embert meggyógyítani" nem annyit jelent, mint a régi állapotot visszaállítani, hiszen éppen az idézte elő a betegséget;
a gyógyítás sokkal inkább az öntudat kitágítása, egy új és élet igenlő út megválasztása révén érhető el.
Amíg ezt meg nem tanuljuk, továbbra is szükségünk van a betegségre.

szív csakra 2014.03.22. 17:37:22

A legszörnyűbb betegség karmaiból is van menekvés, ha a közelben van valaki, aki önzetlen szeretetet, szerelmet érez. Ha kölcsönös a szeretet, akkor ez valamilyen ma még ismeretlen módon, de nagyon tapasztalhatóan és bizonyíthatóan segít megúszni a bajt. Még az is előfordul, hogy egyes betegek egészen reménytelen stádiumból visszajöhettek és megmenekültek a haláltól – kizárólag a szeretet révén.

szív csakra 2014.03.22. 17:42:26

Kedves Gábor!

Hát keress valakit aki a környezetedben aki ÖNZETLEN módon szeret és ha fogja a kezed érezned kell,hogy nyugalmat,békét,melegséget,esetleg bizsergést ad át,ha a beteg területet is megsimogatja jó érzés kell hogy hatalmába kerítsen...
Kívánom,hogy ebben a harcban a rák legyen a vesztes!

SzKb (törölt) 2014.03.27. 16:52:06

örülök, hogy írtál, hajrá, Balázs

Kim lr Szen 2014.03.27. 18:08:28

Sok erőt a küzdelemhez!

Antony Mann 2014.03.28. 07:03:53

Orok kerdes,miert..?Sokan isznak,dohanyoznak,es 90 evesek....valaki egesz eleteben egeszsegesen el,es minden nyavajat elkap....genek,levego,kornyezet??
Ismerjuk,,mikor a kis cigus gyerek mezitlab szaladgal telen,sosincs baja...a gazdag,jomodu "feher"kisgyereket ovjak,feltik,es mindig beteges,,,

Sose tudjuk,milyen jol elunk egeszsegesen.Nincs penzunk,nem nyaralunk,nyavajgunk,sirunk,panadzkodunk.Ezek nem komoly bajok.

Igen,mikor betegek vagyunk,faj,szedulunk,hanyunk,kihullik a kemotol a hajunk....akkor dobbenunk ra,milyen jo volt az elet korabban.

Alfréd76 2014.03.28. 08:29:51

Véletlenül találtam ide, de máris szurkoló lettem...

Nekem anyukám mellrákból gyógyult, 23 éve tünetmentes, apukámat tüdőrák három hét alatt vitte el. Sok bélrákos volt a felmenőim között, úgyhogy 35 évesen vettem egy nagy levegőt, és elmentem vastagbéltükrözésre. Kiderült, hogy a félelmek nem alaptalanok, találtak polipot (ebből fejlődhet a rák), levették, hepiség, de ajánlott három év múlva újra. Azóta két kollégámat vettem rá ugyanerre.

Igazad van, nincs más megoldás. Szorgalmasan járni kell szűrésekre. Bár úgy tudom, pont a hasnyálmirigyrákot nehéz szűrni.

Melinda Kovács 2014.03.31. 08:53:07

Szia Gábor!

Nagyon sokat gondolok Rád. Imádkozom is. Morogj, morogj! És írj még! Ölellek!

nohug 2014.04.02. 23:24:44

Nahat kerem, hogy van kedves Frodo?
Isten aldja, imadkozom.

szív csakra 2014.04.16. 17:10:00

Kedves Gábor!

Hogy,s mint?Rég írtál!Mi a helyzet veled?

Engedd be az Önzetlen szeretetet,hallgass a szívedre!

Alfréd76 2014.04.22. 22:10:52

Naponta többször látogattam a blogot, ismeretlenül is drukkoltam Gábornak. Féltem, hogy hamarosan meg fog jelenni ez a hír... A hasnyálmirigyrák sajnos a legalattomosabb ráktípus, ha megjelennek a tünetek már nincs sok esély, sőt szinte semmi.

Kívánok erőt, mielőbbi megnyugvást a családjának.

nohug 2014.05.02. 23:17:42

Isten nyugosztalja. Vartam a folytatast, szuntelen.
süti beállítások módosítása